Haxhi Ali Derhemi (1850-1938)

0
Kryetar i Bashkisë së Tiranës (1923-1924). I dekoruar me urdhrin “Skënderbeu” Klasi I”, 1937 Lindi në Tiranë, në një familje fisnike, autoktone, rreth vitit 1850....

IBN KHALDUN, MBI LUKSIN DHE SHKATËRRIMIN E QYTETËRIMEVE

0
Ish Presidenti i Sh.B.A. Ronald Reagan iu referua me krenari citatit të mësipërm të Ibn Khaldun në një artikull për International Herald Tribune në 1993 me...

SAID NAJDENI – HOXHË VOKA (VOGLI) (1864-1903) NUK VUAJ PËR PARA E...

0
  Said I. Najdeni, i cili njihet edhe si Hoxhë Voka apo Hoxhë Vogli, rilindës, patriot, atdhetar dhe veprimtar i shquar i çështjes kombëtare, lindi...

HAFIZ ALI ULQINAKU NJË POET DHE ALBANOLOG I VETMUAR MES ULQINIT DHE LEZHËS

0
    “Hafiz Ali Ulqinaku është një nga ata figura të rëndësishme të kulturës shqiptare që dhanë shembullin frymëzues të zhvillimit të njëkohshëm e të bashkërenditur...

HASAN TAHSINI “NDERI I KOMBIT” PËR DITURINË DHE ARSIMIN

0
Në qoftë se do të jepnim me një fjalë thelbin e një njeriu si rilindësi Hasan Tahsini, atëherë do të thoshim se kjo është...

HAFIZ ABDULLAH ZËMBLAKU MËSUESI I SHQUAR, FETARI, ATDHETARI

0
  “I pështyjmë ata qorrë, që tallen me punët fetare; Murtaja janë vetë, që t’i hajë fare !... “ Pas një pune hulumtuese disavjeçare nëpër biblioteka, mjedise...

FERIT VOKOPOLA (1887-1967), PËRFAQËSUESI MË I SHQUAR I MISTICIZMIT ISLAM NË SHQIPËRI

0
  Firmëtar i Aktit të Pavarësisë, Deputet në Vlorë e Berat, Ministër i Bujqësisë (1927-1928), Teolog, Ekonomist, Poet, Publicist, Themelues i Organizatës “Drita Hyjnore”, Drejtor...

HAFIZ ALI KORÇA (1873-1957) DREJTOR ARSIMI, KRYEMYFTI, PUBLICIST, SHKRIMTAR E POET

0
“O mëmëz, o hallemadhe, e zezë të ka zënë? Bijtë e tu s’mentohen fare, rrugëve të kanë lënë Të pamëshirçmit s’të shohin, nuk kujdesen për ty fare Të kanë lënë...

HAFIZ DR. HASAN KADUKU (1865-1948) NJË HAFIZ KUR’ANI, MJEKU I PARË STOMATOLOG SHQIPTAR

0
Hasan Kaduku lindi në Shkodër dhe ishte djali i madh nga pesë djemtë e Ismail (Mala) Kadukut, një tregtar i njohur në pazarin e...

HAKI SHAROFI (1894 – 1993) DASHURIA PËR ATDHE, FE, FLAMUR E GJUHË AMTARE

0
Haki Sharofi nuk ishte klerik, por bëri më shumë se një klerik. Punimet në periodikun e viteve 30-40, në “Zani i Naltë” dhe “Kultura...

TE FUNDIT